We gaan fanatiek sporten en goed eten om langer te leven. Is dat wel zo verstandig? Eigenlijk niet, zo blijkt uit onderzoek. Maar wat moeten we dan doen?

De meeste van ons willen een zo lang mogelijk leven. Gezond ouder worden is de wens. Dus gaan we gezond eten, sporten en proberen we zo lang mogelijk te blijven werken. Leiden deze maatregelen tot het gewenste resultaat en worden we daarmee ouder dan honderd? Het blijkt een stuk genuanceerder te liggen. 

Mensen die gezond leven gaan tien jaar langer mee, vertelt verouderingsexpert David van Bodegom van het kennisinstituut Leyden Academy. Echter niet door heel fanatiek te zijn op alle mogelijke vlakken, zo blijkt. Het moet rustiger. Beter wandelen in plaats van hard rennen bijvoorbeeld. “Waarom zouden we miljarden steken in hightech-onderzoeken als je weet dat je met een paar wandelschoenen van enkele tientjes zoveel schade kan voorkomen. Dat is allang bewezen.” 

Dus zouden we allemaal aan de wandel moeten. Herschel rugzak op en gaan. Ook als het zonnetje niet schijnt. Dan pak je je Rains rugzak en ga je ook. Maar doe het rustig aan, is het advies van de expert. 

Lang slapen voor een langer leven

“Met een langzame stofwisseling slijt het lichaam minder snel. Veel langlevende diersoorten zijn traag, denk aan de walvis en de schildpad. Sommige diersoorten vertragen hun stofwisseling door een winterslaap te houden. Kleine knaagdieren die een winterslaap houden, leven anderhalf keer langer dan knaagdieren die dat niet doen. Het onderstreept maar weer eens het belang van slaap. Mensen die korter slapen slijten sneller en krijgen eerder ouderdomsziekten,” vertelt Van Bodegom in een artikel in de Volkskrant.

Een langzamere stofwisseling creëer je ook door minder te eten. Als mensen dertig procent minder zouden eten, zouden ze een stuk gezonder zijn. Met zelfs een beetje minder eten zou je suikerziekte en hart- en vaatziekte al kunnen voorkomen. 

Als bouwvakker verslijt je gewoon eerder

De deskundige zet vraagtekens bij intensief sporten. Je zou er maar eerder van verslijten. Hard werken en veel sporten, je levert er van in. Als voorbeeld worden werknemers in de bouw genoemd. Als je op jonge leeftijd al begint als bouwvakker, gaan je knieën en je rug er eerder aan. Eigenlijk je hele lijf. Dus op kantoor zitten, is zo gek nog niet. 

Dat je goed en regelmatig moet bewegen om gezond te blijven, daar zijn we van overtuigd. Maar overdrijven moeten we het dus niet. Niet te hard rennen, maar lekker wandelen met een rugzak met gezond eten en drinken erin (niet teveel dus), is veel beter voor ons. Als we het tenminste langer op deze aardkloot willen volhouden. 

Duidelijk is wel dat veel mensen teveel eten in verhouding tot hoeveel ze bewegen. Nogmaals het devies: af en toe bewegen en minder eten. Of misschien wel: leef als een schildpad

 

Artikel uit Flevopost