OORDELEN: DAAR VIND IK WEL WAT VAN!
 
 

BE CURIOUS, NOT JUDGEMENTAL – WALT WHITMAN

Oordelen…. Wie is er vrij van? Ik niet in ieder geval. Ik heb oordelen over situaties, over andere mensen en vooral over mezelf. Ik doe mijn best, maar het lukt me niet er helemaal mee te stoppen. Minder oordelen dan. Wat levert dat je op en hoe doe je dat eigenlijk? 

WAAROM OORDELEN WE?

Oordelen komen vaak naar boven zonder dat je je er bewust van bent. Een oordeel is gebaseerd op een vergelijking. Je vergelijkt een situatie razendsnel met je eigen normen en waarden. Wijkt het af, dan heb je een oordeel. Een oordeel is dus persoonsgebonden.
Toen we klein waren hielp oordelen ons om de wereld om ons heen te begrijpen. Een duidelijk onderscheid tussen goed en kwaad was handig. Het werd ons met de paplepel ingegoten.
Als we nog verder terug gaan in de tijd, toen we nog moesten jagen om in ons bestaan te kunnen voorzien, was snel oordelen ontzettend belangrijk voor onze veiligheid. Voor de meeste moderne mensen speelt dit niet meer. Toch doen we het nog. Met een oordeel vereenvoudigen we de werkelijkheid voor onszelf, zodat we informatie sneller kunnen verwerken.
Je kan dus snel een mening vormen. Een situatie beoordelen op goed of fout, veilig of onveilig of een persoon als vriend of vijand. Op zich niks mis mee zou je zeggen.

WAT IS HET NADEEL VAN OORDELEN?

Als je al snel je oordeel klaar hebt verlies je je nieuwsgierigheid. Je staat niet meer open. Voor andere mensen, voor nieuwe dingen, voor het leven…. Je loopt ervaringen en inzichten mis. Als je minder oordeelt kun je er écht zijn voor mensen.
Een oordeel zegt vooral iets over jou. Je zegt eigenlijk dat de normen en waarden die jij hanteert de juiste zijn en dat de ander daar niet aan voldoet. Dat jij dus beter bent.
Oordelen ook heel vermoeiend. Voor jezelf, maar ook voor jouw omgeving. Leven zonder oordelen geeft rust. Je gaat door je dag heen zonder je af te zetten tegen dat wat is.
De meeste oordelen zijn niet nodig. Ze maken jouw leven niet leuker en maken jou als persoon niet leuker!

HOE KUN JE MINDER OORDELEN?

Minder oordelen is niet moeilijk, het vereist wel een beetje zelfkennis en zelfobservatie. Het begint met het bewust worden dát je oordeelt.
Observeer je gedachten en probeer te onderzoeken waar je oordelen vandaan komen.
Als je bij jezelf merkt dat je oordeelt, probeer dan om er eens niet iets van te vinden. Probeer te begrijpen wat de ander bezighoudt. Waarom hij of zij anders denkt dan jij.
Jouw manier is niet perse de beste manier. Doe je best om verwachtingen die je van anderen hebt los te laten.
Schakel de hulp van iemand in jouw omgeving, je partner of een vriend(in).  Wijs elkaar op de oordelen die je uitspreekt en praat hier samen over.
Ga oefenen met het herkennen van je oordelen en probeer het te verminderen. Kleine stapjes! En als het niet meteen lukt ….. wees dan een beetje lief voor jezelf!

Je hoeft niet overal een mening over te hebben. Gun het jezelf om het leven simpelweg over je heen te laten komen, zonder er continu iets van te vinden. Dat brengt rust, acceptatie en tevredenheid.
Een open, nieuwsgierige houding levert je meer op in je leven en in je relaties. 

(Blog van coacheffect.nl)

Wil je vooruit? Leren hoe je je leven leuker en lichter kunt maken door minder te oordelen? Neem contact op met mij voor een vrijblijvend intake gesprek.